Tessa werd geboren in Spanje als dochter van een Nederlandse vader en Spaanse moeder. Toen zij vier jaar oud was verhuiste het gezin naar Nederland, op zoek naar een beter leven.

Door ziekte en verslaving van haar beide ouders groeide zij deels op in pleeggezinnen. Hier ontwikkelde zij een eetstoornis die ook na het herstel nog invloed op haar had. Ze ging van zo weinig mogelijk eten, naar gewoon alles eten. Er leek geen tussenweg mogelijk, en natuurlijk kwam ze steeds meer aan.

Ze probeerde te accepteren dat slank zijn op een gezonde manier voor haar niet mogelijk was. En omarmde het motto; liever genieten van het leven en te dik, dan slank en altijd op dieet.

Na een burnout op haar 22e was haar gewicht echter zo opgelopen dat ze er echt iets aan wilde doen. Maar wel op een gezonde manier. En zo begon haar zoektocht naar wat nu echt gezonde voeding is.


Ik was er van overtuigd dat de juiste voeding en een gezond gewicht hand in hand zouden gaan. En dus ging ik op zoek naar het antwoord op de vraag: wat is de juiste gezonde voeding voor mij?

Het begon allemaal met boeken over Ayurveda van o.a. Deepak Chopra, Een leven lang fit (Harvey Diamond) en Groen en Gezond (Christine Michon). Ze leerde voor het eerst over de werking van voeding, en wat voeding kan doen voor je lichaam en je energie. Voeding kreeg een nieuw verhaal. Het werd meer dan iets wat lekker is en je dik kan maken. Voor het eerst viel ook het kwartje dat koeien melk maken voor hun kalfje, en niet voor de mens. Maar ze had nog veel blinde vlekken, zoals het feit dat er voor het produceren van kaas nog veel meer melk nodig (10 liter voor 1 kilo kaas). Maar hoewel ze steeds vaker vegetarisch ging eten kwam veganisme niet in haar op. Ze had er gewoonweg nog nooit van gehoord.

In de jaren die volgden raakte ze een deel van de kilo’s kwijt maar ze kwam niet van het ongezonde snacken af. Ze had een voorliefde voor hartige dingen zoals chips, kaas en nootjes. Vaak ging het overdag goed, maar de avonden waren haar grote valkuil.

Na haar eerste zwangerschap in 2007, ze was toen 29, probeerde ze voor het eerst een dieet. Ze voelde zich inmiddels echt genezen van de eetstoornis en durfde het nu aan gereguleerd te eten. Voorheen was ze altijd bang dat iedere vorm van restrictie zou kunnen betekenen dat ze een terugval zou krijgen. Het ging inderdaad goed. Ze kon een dieet volgen zonder erin door te slaan, op zich goed nieuws maar het diëten op zich vond ze niks.

De maaltijden waren zo ingericht dat je er van af zou vallen, maar niet op wat nou goed voor je is. Feitelijk gezien kan je zelfs op een dieet van patat en frikadellen afvallen, zolang je maar niet te veel eet, maar ze zocht nog altijd naar die manier van eten die ze vol kon houden, waarbij ze geen snack aanvallen meer zou hebben, zich gevuld en gevoed zou vullen én die haar een gezond gewicht zou bezorgen. Want dat gewicht bleef een beetje een probleem. Soms viel ze zo vijf kilo af, maar die zaten er ook binnen no-time weer aan.

In 2010 verliet haar man haar en haar twee jonge kinderen. Een vreselijk moeilijke periode volgde, maar ze besefte ook meteen: dit is mijn kans. Mijn kans om te groeien en het allemaal anders te doen.

Vanaf de dag dat haar man het huis verliet kwam er geen vlees meer in huis. Dit was altijd een lastig punt geweest omdat zij steeds minder vlees wilde eten maar hij daar niet in mee ging. Ze probeerde een tijdje apart te koken maar de keuze aan lekkere vleesvervangers was beperkt en ze vond het ook ontzettend moeilijk om geen vlees te eten terwijl ze het wel stond klaar te maken. En dus ging ze een paar jaar heen en weer tussen vegetarisch en niet vegetarisch eten.

Maar nu haar man was vertrokken was de keuze volledig aan haar. Na de eerste echt lastige maanden nam ze nog een besluit:

Ik besloot geen moment meer te verspillen aan me rot voelen over mijn lichaam. Geen gedachte meer te schenken aan hoe dik of dun ik was, en of dat goed of slecht was. Ik besloot mijn eigen beste vriendin te worden, zelfs te trouwen met mezelf en mezelf zo te behandelen als dat ik door een geliefde behandeld zou willen worden. Ik herinner me het moment nog zo goed! Voor het eerst in mijn leven bekeek ik mijn lichaam met liefde en raakte het aan. Normaal raakte ik mijn buik alleen maar aan om aan te geven hoeveel spek er wel niet op zat dat er eigenlijk af moest. Nu besloot ik mijn lichaam alleen nog aan te raken met liefdevolle gedachten. Er viel een enorm gevoel van vrijheid over me heen.

In de maanden die volgden besloot Tessa vooral goed voor zichzelf te gaan zorgen. Dit hield in dat ze nadacht over alles wat haar werkelijk voeding gaf, haar werkelijk diende. De tv ging uit, ze begon met yoga en meditatie en na een wandelvakantie viel het kwartje dat wanneer ze werkelijk vanuit liefde en verbinding wilde leven dit alleen kon wanneer ze dit toepaste op de hele wereld, en dus ook de dieren.

Ze begon veganisme als een experiment. Een experiment van drie maanden waarin ze zich er in zou verdiepen en zou kijken of het werkte. Net als ieder ander had ze zo haar vraagtekens bij het feit of het wel gezond was. En dat was nu belangrijker dan ooit, als alleenstaande moeder van twee kleine kinderen had ze zich voorgenomen gezond en fit te zijn zodat ze er volledig voor haar kinderen kon zijn.

De zoektocht die jaren eerder begonnen was kreeg er een extra dimensie bij.


In 2011 was het aanbod aan vegan kookboeken nog lang niet zo groot als nu. En al helemaal niet van kookboeken die gericht waren op gezonde, makkelijke gerechten zonder ingrediënten waar Tessa nog nooit van had gehoord. Koken was al jaren een passie en hobby, dus daar lag het niet aan, maar toch had ze hulp nodig bij de transitie. Ze ontdekte dat er in Amerika echter al een hele groep artsen en bloggers was die de whole foods plant based lifestyle uitdroegen en promoten. Dit was een veganistisch dieet bestaande uit onbewerkt voedsel, gericht op het bestrijden van de meest voorkomende welvaartziekten zoals hoge bloeddruk, hart – en vaatziekten, te hoog cholesterol, diabetes, etc. Daar waar zij zich zorgen maakte over het feit of een plantaardig dieet wel gezond was, bleek er nu dus een groep mensen te zijn die beweerden dat plantaardig eten, op de juiste manier, juist de meest gezonde manier was!

Ze ontdekte het blog van de Happy Herbivore en niet veel later kocht ze het eerste kookboek van de schrijfster. Het eerste jaar was dit als een soort bijbel. Daarna volgden alle andere boeken die ze maar kon vinden over het onderwerp.

Er ging een wereld voor me open. Ik ontdekte een totaal andere manier van eten en had voor het eerst het gevoel dat het allemaal echt klopte. Ik had me ook nog nooit zo goed gevoeld! Klachten waarvan ik dacht dat die er gewoon bij hoorden; zoals een opgeblazen gevoel na het eten, brandend maagzuur en darmkrampen verdwenen. Mijn huid werd gladder en zachter dan ooit en de pukkeltjes die ik altijd op mijn bovenarmen had gehad verdwenen. De megaenergie dip die ik bijna iedere middag had verdween. Mijn slaap verbeterde en ik werd energiek en uitgerust wakker. Mijn transpiratie geur veranderde, ik stonk veel minder en hoefde kleding minder vaak te wassen. Zowel ikzelf als mijn oudste zoon kwamen van onze chronische bronchitis klachten af. En het meest wonderbaarlijke….. terwijl ik voor mijn gevoel meer at dan ooit, vlogen de kilo’s er af en ik had energie voor tien.

Flash forward naar drie jaar later. Tessa heeft inmiddels een nieuwe grote liefde en is uiteraard plantaardig blijven eten. Waarom stoppen met iets dat zo goed werkt? Het experiment is inmiddels een lifestyle geworden en ze probeert zo nu en dan te bloggen over haar ervaringen. Want wauw! Dit gunt ze iedereen!

Er is één vlak in haar leven waarover ze nog niet tevreden is, namelijk haar werk, en in een gesprek met haar vriend hierover zegt hij: Waarom ga je niet iets met eten doen? Je bent er altijd mee bezig, alles erover aan het lezen, je weet er zoveel van….. Maar dat idee schuift ze meteen aan de kant.

Maar er is een zaadje geplant.

En het zaadje begint zich steeds sterker te wortelen. Het plantje begint zich een weg uit de aarde omhoog te banen. Niet veel later volgt ze de opleiding Natuurvoedingsadviseur bij het Civas en later Plant Based Nutrition bij Cornwell University.

In 2015 lanceert ze haar eerste online programma: Het Dieet van de Liefde, waarin ze alle opgedane kennis bij elkaar brengt en waarmee ze mensen helpt dezelfde overstap te maken.

Na haar 3e zwangerschap in 2017 krijgt ze een terugval. Ze komt aan en haar gezondheid laat te wensen over. Steeds meer ongezonde voeding is tot haar eetpatroon doorgedrongen. Dit vraagt van haar om nog een stap te zetten in het onderzoek. Een onderzoek dat meer de nadruk legt op detoxen en de verslavende werking van voeding, en hoe het toch komt dat je het met wilskracht alleen gewoon niet red als het gaat om echte verandering.

Vandaag, acht jaar nadat ik mijn experiment begon, is het gemakkelijker dan ooit om veganistisch te gaan eten. Het aanbod aan veganistische producten groeit met de dag. Maar dat maakt het ook bijna lastiger dan ooit om gezond veganistisch te gaan eten, want de verleiding is groot! Toen ik begon kon ik bijna niet anders dan gezond eten en alles zelf maken. Nu kan ik kroketten, kaasvervangers, smeerworst, pizza’s en bitterballen zo in de winkel krijgen. Een veganistisch dieet is daarmee nog steeds beter voor de wereld, maar niet meer vanzelfsprekend ook gezonder voor jezelf. En je valt er al helemaal niet vanzelfsprekend van af.

Op dit moment werkt ze aan een nieuwe programma: The Ultimate Reset. Dit programma wordt de ideale kickstart als je wil beginnen met een plantaardig dieet, of als je al plantaardig eet maar gezondere keuzes wilt maken. In haar GRATIS serie van 3 masterclasses leer je alles over de WFPB lifestyle, detoxen en de verslavende werking van voeding. Meld je hier aan om toegang te krijgen tot de masterclass.