Linzen zijn ondergewaardeerd in voedselland als je het mij vraagt. Ik snap ook wel dat ze er niet altijd even aantrekkelijk uitzien, vooral die grauwe niet maar neem dan gele of oranje. Er zijn namelijk tig goede redenen om vaker linzen te eten.

  1. Ze zijn enorm veelzijdig. Je kan er echt heel veel mee maken. Van pap tot soep, tot hartige linzentaart, burgers en curry’s.
  2. Ze zijn heel betaalbaar. Je kan ze in blik kopen (lekker en handig voor door de salade), maar gedroogd zijn ze ook makkelijk te verwerken.
  3. in tegenstelling tot bonen hoeven ze niet lang te weken en te koken. De kleine gele en oranje linzen zijn ook zonder weken in een half uurtje gaar.
  4. Ze zijn een uitstekende bron van vezels. Vezels zijn heel belangrijke factor voor een gezonde darmwerking en darmflora. We eten veel te weinig vezels dus meer linzen eten kan je gezondheid op een makkelijke manier vele goed doen.
  5. Linzen hebben het zogenaamde ‘Lentil effect’ of ‘Second meal effect’. Dit effect is dat linzen aangetoond helpen de bloedsuiker stabiel te houden, zelfs tot ver na consumptie. in ieder geval tot na de volgende maaltijd en soms zelfs de volgende dag. Linzen als ontbijt zijn dus een garantie van een goede start en een voldaan gevoel.
  6. Ze zijn lichter verteerbaar dan bonen en zorgen daarmee voor minder gasvorming. Als je gevoelig bent voor peulvruchten, of het gewoon niet gewend bent kan het goed zijn met linzen te beginnen.
  7. Ze zijn een perfecte bron van eiwitten, potassium en magnesium. Ideaal dus ook voor sporters en bij herstel.
  8. Laat linzen spruiten en ze veranderen in een anti-oxidanten bom.

Als je geen problemen hebt met een warm en hartig ontbijt dan zou je linzen in elke gewenste vorm kunnen eten als ontbijt. Maar als een gewone linzensoep een beetje te veel van het goede is voor dan is dit romige linzen recept wellicht een optie voor je:

Rode linzen met rijst en avocado

Dit heb je nodig voor ongeveer 3 porties:

175 gram oranje linzen

500 ml kokosmelk (gebruik light als je wilt afvallen)

350 ml water

een scheut dadelsiroop, of een andere zoetstof naar keuze

1 tl kaneel

1 tl fijngehakte verse gember

1/4 tl gemalen kurkuma

1/2 tl gemalen kardemom

een snufje versgemalen zwarte peper (peper verhoogt de opneembaarheid van kurkuma, waarmee het de heilzame werking aanzienlijk versterkt)

Dit ga je doen:

Spoel de linzen af en plaats in een kom met vers water. Laat een enkele uren tot een nacht weken voor optimale vertering. Ben je te ongeduldig dan sla je dit over.

Giet de linzen af en plaats in een pan met het water, kokosmelk en alle specerijen. Breng aan de kook, roer goed door en zet het vuur zacht. Laat zonder deksel zachtjes koken tot de linzen zacht zijn en het meeste vocht is opgenomen. Dit zal zo’n 20 minuten duren. Misschien wat langer wanneer je de linzen niet geweekt hebt.

Dit recept is dus ook ideaal om in de instant pot te bereiden. Doe dan alle ingredi├źnten in de pot en kook op High pressure 20 minuten. Kan je ondertussen lekker douchen en aankleden.

Schep de linzen dan in een kom en garneer eventueel nog met wat fruit en hennepzaad of pompoenpitten.

Eet smakelijk!

Voor bronnen zie:

Recept is geïnspireerd op een recept van Sahara Rose

https://nutritionfacts.org/video/a-better-breakfast/

https://nutritionfacts.org/video/beans-and-the-second-meal-effect/

https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-lentils-and-chickpeas/